niedziela, 12 maja 2013

DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM


 


PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKĘ Z RABARBAREM

SKŁADNIKI:
100 g drożdży
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 masło
4 jajka
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
rabarbar
Na kruszonkę: szklanka mąki, pół szklanki masła, pół kostki masła

Do szklanki wkruszyć drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i zalać letnim mlekiem. W misce wymieszać (utrzeć) jaja z cukrem. Powoli dosypywać mąkę, sól, a na koniec drożdże. Całość ugniatać wtłaczając powietrze do środka. Odłożyć kulę z ciasta w ciepłe miejsce aż wyrośnie (ok. 1 godzina). Potem ciasto wyłożyć do formy, wcisnąć do środka ugotowany rabarbar i wstawić do piekarnika (ok.200 stopni).

Co robić żeby drożdżówka udała się idealnie?
1. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
2. Temperatura piekarnika nie może być ani za wysoka ani za niska.
3. Proporcje składników muszą być zachowane - nie dosypujemy w trakcie więcej mąki ani nie dolewamy mleka.
4. Nie można pozwolić aby surowe ciasto zbyt długo wyrastało, bo stanie się kwaśne.
5. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, bo obniży się temperatura wewnątrz.
6. Po upieczeniu nie wyjmujemy drożdżówki z piekarnika, bo może opaść. Trzeba wyłączyć i otworzyć piekarnik, zostawiając ciasto w środku na jakieś 15 minut.