czwartek, 30 maja 2013

KUPUJEMY



1.kapelusz słomkowy - H&M, polo - H&M, okulary - RayBan, 4. 5. spodnie - H&M, 6.buty - Converse, 7.klocki - Brio.

środa, 22 maja 2013

środa, 15 maja 2013

ZĄBKI




 

4 górne i 2 dolne. Czekamy na resztę.

LOS ANGELES 2


Los Angeles obfituje w fast foody, te amerykańskie i te meksykańskie. Ale nam udało się odkryć kilka ciekawych miejsc w zupełnie innym klimacie. Fred 62 - serwuje pyszne śniadania (eggs in the hole, a do tego hash brown i bekon) plus kawa bez ograniczeń. Wewnątrz wystrój amerykański, kanapy w stylu lat 50. odwrócone tyłem do siebie. Pyszny lunch lub obiad można zjeść w Food+Lab, do tego serwują doskonałe sałatki i świeże soki. Bardzo spodobało nam się w Umami Burger, gdzie oczywiście skosztowaliśmy wspaniałe burgery i frytki. Przyjemne miejsce, stylowo urządzone, a jedzenie fajnie podane. Na kawę polecamy wybrać się do Handsome Coffee Roasters. Jest tam coś magicznego, lokal urządzony w stylu loftowym, okoliczni kawosze to raczej hipsterzy, ale sporo osób przyjeżdża tu z całego Los Angeles. Nie ma tu przypadkowych klientów. Tym bardziej, że okolica jest dość interesująca - Art District. Drugie ciekawe miejsce gdzie można napić się dobrej kawy to Intelligentsia Coffee. Bardzo popularna sieć i zazwyczaj ogromne kolejki po kawę. My tutaj kupiliśmy swojego Chemexa. Oprócz tego można nabyć kawę w ziarnach i wiele akcesoriów do parzenia kawy oraz filiżanki. Na koniec trzeba wspomnieć o Local 1205, gdzie oprócz świeżych produktów nabiałowych i wędlin, można naprawdę smacznie zjeść coś na miejscu np. świeżą ogromną kanapkę z pyszną szynką parmeńską i oliwkami.

CHEMEX





Odkąd przywieźliśmy Chemexa ze Stanów, niemal każde popołudnie rozpoczynamy podobnie - od kawy parzonej w tym uroczym urządzeniu :)

wtorek, 14 maja 2013

poniedziałek, 13 maja 2013

SZCZOTECZKA

 


Od kiedy maluch powinien zacząć mycie ząbków? Odkąd tylko się pojawią! A więc szorujemy "nasze" 6 sztuk już od ładnych kilku dni :)

niedziela, 12 maja 2013

DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM


 


PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKĘ Z RABARBAREM

SKŁADNIKI:
100 g drożdży
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 masło
4 jajka
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
rabarbar
Na kruszonkę: szklanka mąki, pół szklanki masła, pół kostki masła

Do szklanki wkruszyć drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i zalać letnim mlekiem. W misce wymieszać (utrzeć) jaja z cukrem. Powoli dosypywać mąkę, sól, a na koniec drożdże. Całość ugniatać wtłaczając powietrze do środka. Odłożyć kulę z ciasta w ciepłe miejsce aż wyrośnie (ok. 1 godzina). Potem ciasto wyłożyć do formy, wcisnąć do środka ugotowany rabarbar i wstawić do piekarnika (ok.200 stopni).

Co robić żeby drożdżówka udała się idealnie?
1. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
2. Temperatura piekarnika nie może być ani za wysoka ani za niska.
3. Proporcje składników muszą być zachowane - nie dosypujemy w trakcie więcej mąki ani nie dolewamy mleka.
4. Nie można pozwolić aby surowe ciasto zbyt długo wyrastało, bo stanie się kwaśne.
5. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, bo obniży się temperatura wewnątrz.
6. Po upieczeniu nie wyjmujemy drożdżówki z piekarnika, bo może opaść. Trzeba wyłączyć i otworzyć piekarnik, zostawiając ciasto w środku na jakieś 15 minut.

 

czwartek, 9 maja 2013

REKSIO



Pierwsza bajka na You Tube. Reksio. Dziecko oniemiało z wrażenia.

środa, 8 maja 2013

WIECZOREM


DWA, CZTERY ... SIEDEM!


Chyba trochę za wcześnie na naukę liczenia... albo rośnie nam mały geniusz ;)

niedziela, 5 maja 2013

POD DOMEM


Spódnica - ASOS,  buty - Steve Madden, sweter - Free People, kurtka - vintage.