czwartek, 13 marca 2014

PIZZA












Nic nie smakuje tak dobrze, jak wspólnie zrobiona pizza :)

PRZEPIS NA PIZZE
Składniki:
25 g drożdży
1 szklanka wody
300 g mąki
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy lub oleju
dodatki do pizzy (my użyliśmy pomidory, szynkę, rukolę i parmezan)
Jak zrobić:
Wymieszać drożdże z ciepłą (nie - gorącą) wodą. Po 20 minutach połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Zostawić ciasto aż nieco wyrośnie (ok.30 min). Rozwałkować. Ozdobić ulubionymi dodatkami i można wkładać do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na około 20-30 min.
Smacznego!

35 komentarzy:

  1. a co z sosem? :(

    OdpowiedzUsuń
  2. no i wiem co zrobię z drożdżami po pączkach... dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie :)
    robię podobną z tym ze daję Prosciutto i rukolę - pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam podobny przepis i pizza wychodzi zawsze rewelacyjna:) Smacznego!:) Ps. Przed ostatnie zdjęcie na którym wpatrujecie się w synka - rewelacja! #zachwycamsię

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja zawsze rozpuszczam drożdże w mleku (z odrobiną cukru). Z wodą nie próbowałam.
    Spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. tez wczoraj robiłam pizze :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. A próbowaliście tej pizzy w wersji z zielonym pesto zamiast sosu pomidorowego? Jest genialna! Gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysl, sprobujemy nastepnym razem :)

      Usuń
  8. Kusząca ta rukola i do tego w takiej ilości.
    Tak, nic nie smakuje tak dobrze, jak własnoręcznie przygotowany posiłek. A jeszcze z pomocnikiem (u nas: pomocnicami) :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zamierzam dzisiaj zrobić pizze :)
    ta podana na waszym stole przepięknie wygląda .... zachęca do spróbowania
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. ale smakowicie wygląda ten placek
    ps jadłam kiedyś identyczną pizzę gdzieś w Sopocie na Monciaku w pizzerii najprawdziwszego Włocha - P Y C H A

    OdpowiedzUsuń
  11. Osobiście lubimy cienką pizzę. Wtedy rozgrzewam piekarnik na maksa (250 st.) i piekę tylko 5 min. Ważne, żeby piekarnik nagrzewał się TYLKO od dołu (jak prawdziwe piece chlebowe), a blaszkę wkładam najniżej jak się da. Wychodzi przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Śniło mi się dzisiaj, że byłam u Was na kolacji ;D
    Chyba przez tego posta, bo nie widzę innego, racjonalnego wytłumaczenia ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz nie masz wyjscia jak wpasc do nas na pizze w realu :) Koniecznie z coreczka! Przy okazji dzieciaki sie pobawia :)

      Usuń
  13. Narobiliscie mi smaku tak pieknie wyglada ze dzisiaj z moja corcia tez zrobimy zdrowa pyszna pizze, rukole uwielbiam :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj też zrobiłam. Aniu czy to szynka parmenska ?
    U Włocha w tesoro na polnej w Sopocie podają z szynką parmenska i parmezanem położoną na upieczonej pizzy.
    Czy pieczone szynki dlugodojrzewajace nie są twarde po upieczeniu pizzy ?
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, parmenska. Najlepiej dodac ja juz po upieczeniu pizzy :)

      Usuń
  15. Zdrowo, pysznie i co najwazniejsze rodzinka w kpl. Czy Wasz Maluszek juz ladnie sklada zdania? Pytam z ciekawosci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mozemy juz sobie spokojnie z nim pogadac :) Lubimy tez "rozmawiac wierszem" bo nasz synek zna ich chyba z 30 (serio!) i ciagle je powtarzamy :)))

      Usuń
  16. A miały być dodatki w postaci 'co to za stylówka';) Chętnie się dowiem, co to za kiecka i sweterek synka.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszna pizza!! Dziś robiliśmy. Najlepsza nasza domowa pizza! Ciasto ideał, nie "flaczeje" ;) Super. Dziękujemy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo sie ciesze, ze przepis sie sprawdzil :)

      Usuń
  18. Jestescie tacy cool, ze sadzilam, ze jestescie wegetarianami! No szkoda! :-(

    OdpowiedzUsuń
  19. Mega pyszna moja ulubiona jak w pizza hut prosciutto a rukola ;) dziekuje za super przepis moja rodzinka zachwycona :) nie pomyslalam ze robienie pizzy w domu jest takie proste ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. dobra pizza, wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  21. Dzisiaj drugi raz robié pizze z Twojego przepisu:))) Fotki oblédne:))))

    OdpowiedzUsuń
  22. Jaka kolorowa, jaka apetyczna, a broda jak u moje męża. Widzę modne to się robi!

    OdpowiedzUsuń
  23. rukola na pizzy komponuje się fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Cudowna pizza i cudowni domownicy. :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta. Teraz już chyba nigdy nie zamówię pizzy z lokalu :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Dobra pizza – i świetne zdjęcia! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń