wtorek, 16 września 2014

JABŁKA

















Ostatnio wypróbowałam kilka świetnych przepisów z książki "O jabłkach".
Tym razem jednak z jabłek zrobiłam zupełnie coś innego - chrupiące chipsy cynamonowe. Żeby wyszły idealnie, pokroiłam jabłka w bardzo cienkie plasterki, zamoczyłam w wodzie z cytryną co pozwoliło zachować kolor i suszyłam w piekarniku przez około 2 godziny. Powstała idealna przekąska!

33 komentarze:

  1. Uwielbiam takie chipsy :) Ja posypuję je jeszcze warstwą brązowego cukru i cynamonu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysl,tylko w jakiej temperaturze przez 2h jesli mizna wiedziec?:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja teściowa kroi jabłka na bardzo cieniutkie plastereczki rozkłada na blaszkę i ustawia ją na kaloryferze i po kilku dniach mamy suszone jabłka do przegryzki. Teraz kaloryfery jeszcze zimne, ale jak tylko zaczną grzać przypuszczam że ruszy z suszeniem.

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczne zdjęcia! chciałabym się znaleźć w takim miejscu :) ten sad to byłby dla mnie prawdziwy raj, bo bez jabłek nie wyobrażam sobie żadnego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłka wyglądają bardzo apetycznie, ale Wasz synek skradł ten wpis. Ma super kapelusz! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz piękne włosy, i bardzo zadbane. Czy możesz napisać coś o tym jak je pielęgnujesz, jak układasz, jaki masz rodzaj włosów - proste, które podkręcasz, czy same kręcą się na dole?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same sie nie kreca, niestety, podkrecam prostownica :)

      Usuń
  7. Na waszych zdjęciach nawet zwykłe jabłka wyglądają niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedys wspomnialas blog whiteplate i go uwielbiam! Juz wykorzystalam kilka przepisow:) Dziekuje bardzo! Mam tylko pytanie, czy suszone jablka wychodza kruche czy bardziej gumiaste? Zastanawiam sie czy Lukas zdola je przelknac:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodza chrupiaca jesli sa cienko pokrojone :)

      Usuń
  9. Piekne zdjecia i super na nich wygladacie! Zapraszam do siebie nylonbykb.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Ajjj, kocham jabłka i już poluję na tą książkę kucharską :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
  11. W ich zapachu można się zakochać, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  12. Widzę, ze kluczem do cienkich plastrów jest ostry nóż;] Narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  13. Napisz prosze gdzie kupilas kapelusz, jest cudowny!
    Gdzie jest taki piekny sad?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapelusz z Topshopa, a ten dziki sad jest przy samym Trojmiejskim Parku Krajobrazowym

      Usuń
  14. Rewelacja, szkoda tylko, ze tak długo się robią:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jutro robię! Zdjęcia jak zwykle nieziemskie...

    OdpowiedzUsuń
  16. Mały czysta mama!!! :) co raz bardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepiękne zdjęcia ! Bardzo mi się podobają ! Są super :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy wygodnie nosi się jabłka w takim koszu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nie mam porownania, to jedyny kosz jaki posiadam, a na jablka nie chodze zbyt czesto ;)

      Usuń
  19. Proszę napisz post'a o swoich kapeluszach, o kolekcji! :) Są piękne
    Pozdrawiam Deer Ernest

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Milo ze o to pytasz, ale prawde mowiac nie mam kolekcji, tylko doslownie kilka sztuk :) Jak uzbieram choc 10 to moze zdecyduje sie pochwalic ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  20. My takie suszki mamy zawsze na swieta :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Orientujesz się jak długo i jak najlepiej można przechowywać takie chipsy? Czy może zawsze u was schodzą od razu? ;)

    OdpowiedzUsuń