czwartek, 30 października 2014

PROSTO DO UST













Pamiętacie naszą podróż do Szwecji? Byliśmy nad jeziorem, nad morzem, w małych miasteczkach i w środku lasu. Jednego dnia rozgrzewaliśmy się przy ognisku i kominku, a drugiego dnia szukaliśmy cienia żeby skryć się przed piekącym słońcem. Najbardziej jednak zapamiętamy smak. Smak i zapach ciasta z jagodami, które wtedy upiekłam.
Nie wiem jak to się stało, ale na blogu nie pojawiły się jeszcze zdjęcia, które mieliśmy okazję wykonać dla Magazynu USTA. Dziś nadrabiamy zaległości. Zobaczcie w jakich przyjemnych okolicznościach powstały te zdjęcia :)

24 komentarze:

  1. yyyyyymmm, zjadłabym takie ciacho ze świeżymi jagodami :-)
    przy okazji - czy mąż nie chodził do klasy "b" w SP6 Elblągu? jeżeli tak - pozdrowienia od dawnej koleżanki - Ani :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia, a w tej chatce jestem zakochana po uszy !
    Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  3. Przydałaby się książka o Waszych podróżach na mojej półce :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto wie, moze kiedys ;)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Mniami! Można prosić o przepis na ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo :)
      Skladniki:
      300 g maki
      200 g masla
      100 g cukru pudru
      +owoce
      Mąkę z cukrem przesiać na stolnicę, położyć zimne masło i energicznie siekać nożem.
      Potem całość szybko zagnieść i odłożyć do lodówki na 30 minut.
      Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
      Po 30 minutach ciasto rozwałkować, uformować dowolnie i przybrać owocami.
      Piec około 30 minut.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo! :)

      Tak przy okazji... uwielbiam Wasz blog :) Poza fantastycznymi zdjęciami, Wasza rodzinka udowadnia, że małe rzeczy i najprostsze czynności stają się wielkimi i niezwykłymi :)))

      Usuń
  5. Pięknie! I Monika Brodka na okładce :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałabym znaleźć się w środku lasu, poodychać świeżym powietrzem i oczywiscie skosztować Waszego ciasta :)
    Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja marze o przepisie na ciasto :)
    Uwielbiam Was. Patrzac na Was wiem co jest w zyciu wazne. Zazdrosze całej waszej trojce i zycze sobie tego samego :)
    Szczescia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed chwila podalam przepis, trzy komentarze wyzej :)
      Dzieki za mile slowa. Tez Ci tego zycze!
      Pozdrawiam

      Usuń
  8. Aniu,zdjęcia jak zwykle obłędne,podpisuje się obiema rekami pod tym,aby mieć książkę z Waszymi zdjęciami na półce;) ale powiem Ci,że ja się dość dawno już wyleczyłam z jedzenia jagód prosto z krzaka,kiedy pewnego razu w lesie na Roztoczu jakaś staruszka powiedziała mi,że to bardzo niebezpieczne,bo lisy tam są...no i poczytała w internecie,polecam Ci też to zobaczyć : http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/choroby-pasozytnicze/Bablowica-choroba-ktora-zakazasz-sie-jedzac-niemyte-jagody_36109.html
    pozdrawiam,Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potraktuj tytul posta i czwarte zdjecie raczej z przymruzeniem oka ;) Jagody bezwzglednie trzeba myc!

      Usuń
  9. Jak zwykle pięknie... tutaj zaglądam jak mam gorszy dzień... takie blogi są lekarstwem na całe zło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wow, tak zwyczajnie, prosto...a jedcznocześnie aż poczułam jagody nosem:)

    OdpowiedzUsuń
  11. a czy owoce są posypane cukrem, albo czy delikatnie zagotowane, żeby taki syrop się zrobił czy tylko pokrojone i dodane?

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu, czy jagody też mieszać z cukrem ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń