wtorek, 16 grudnia 2014

BATONIKI BAKALIOWE









Zdradzam Wam mój sekret. Przepis na pyszne i łatwe domowe batoniki bakaliowe :)
SKŁADNIKI:
dowolne bakalie
3 łyżki miodu lub 2 miękkie dojrzałe banany
JAK ZROBIĆ (dwie wersje):
Przy użyciu miodu: miód rozpuścić na patelni, dodać łyżeczkę cukru, mieszać do rozpuszczenia, dodać bakalie, dokładnie wymieszać. Przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego, piec w 200 stopniach C aż bakalie się przyrumienią. Ostudzić. Można po schłodzeniu wsadzić do zamrażalnika na 45 minut. Pokroić. Zajadać.
Przy użyciu bananów (zdrowiej, szybciej, niestety mniej efektownie): rozgnieść lub zmiksować banany, wymieszać z bakaliami, przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego, piec w 200 stopniach C aż bakalie się przyrumienią. Ostudzić. Kroić. Jeść :)
Smacznego!

38 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie, na pewno wypróbuję oba sposoby:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle doskonale! Fajny pomysł, będziemy próbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja to poproszę o zdradzenie sekretu pierwszego zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjecie z lampa oczywiscie :) No i rzucalam osobno ;)

      Usuń
  4. Dobre :) Pierwsze zdjecie robi wrazenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wasz Synuś jest przesłodki! Uwielbiam patrzeć na jego minki :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. łatwiej, smaczniej i zdrowiej już być nie może! a w zdjęciach jestem zakochana :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ile tych bakalii,wagowo?zdjecia cudne,pozdrawiam serdecznie K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle ze mniej niz kilogram, wrzucam "na oko" :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Obchodzicie święta Bożego Narodzenia? W jakim stroju zasiadasz do wigilijne go stołu?

    OdpowiedzUsuń
  9. do Waszych zdjęć nie potrzeba nawet słów :) <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis, ma pewno wypróbuje.
    Zdjecia cudowne, szczególnie pierwsze! :)

    +monlly-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierwsze zdjęcie - mistrzostwo świata! Czemu piszesz, że z bananami "mniej efektownie"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z bananami sa bardziej matowe, a z miodem blyszcza sie i kolory sa nasycone :)

      Usuń
  12. Świadomie zdecydowaliście się na dziecko dopiero po 10 latach małżeństwa?

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam, uwielbiam takie batony:) pierwsze zdjęcie super

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakowicie, na pewno spróbuję:)
    to musi być świetna rzecz jako zastrzyk energii górach, do tej pory nosiliśmy bakalie w woreczku, to będzie znacznie wygodniejsza opcja:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow! Mega pyszne muszą być...

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę kiedyś spróbować takie zrobić :) na pewno są zdrowe i mają dużo błonnika

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepyszne!!! ;)

    Mogłabyś zdradzić jak zrobiłaś te genialne pierwsze zdjęcie? I jak uzyskałaś te czarne tło? ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pysznie. Jutro robimy! :) Piękne zdjęcia, a pierwsze - wspaniałe! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Czesc, wlasnie zrobilam Wasze batoniki. Uzylam miodu i oleju kokosowego, ale nie za bardzo sie trzymaja. :-) Jak to robisz, ze bakalie tak dobrze sie kleja? Dziekuje za inspiracje - bede chciala je robic czesto, bo sa przepyszne. Paulina

    OdpowiedzUsuń
  20. Mnie sie maluszek dopiero co urodził, wiec narazie nie będzie mial pewnie okazji skosztowac twojego specjalu ale jestem ciekaw jak na te smakowitości zareaguje jego mamusia :)
    Dzięki za ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń