środa, 1 kwietnia 2015

BANANA BREAD










Mój przepis na chleb bananowy (tak naprawdę z chlebem ma niewiele wspólnego, bardziej przypomina ciasto). Zajadaliśmy się nim w Australii, a teraz wspomnienia wróciły...

SKŁADNIKI:  
3-4 dojrzałe banany (najlepiej z czarniejącą skórką)
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki (może być pszenna, może być kokosowa lub mix migdałowej, kokosowej i pszennej)
1/3 szklanki tłuszczu (ja użyłam 3 łyżki oleju kokosowego)
szczypta cynamonu
5 daktyli
garść orzechów
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

JAK ZROBIĆ:
Banany dokładnie rozgnieć, wymieszaj z olejem i jogurtem. Połącz suche składniki – mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon, pokrojone bakalie. Wlej banany z olejem i jogurtem do suchych składników i wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 55 min w temp. 180°.

41 komentarzy:

  1. Piekłam podobny z książki "101 produktów dla zdrowia i życia" był przepyszny i przypominał bardziej ciasto niż chleb, ale to mi wcale nie przeszkadzało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to jest ciasto o nazwie "chleb bananowy". Oprocz wygladu nie ma nic wspolnego z chlebem ;)

      Usuń
  2. Ale fajny przepis :) w szczególności podoba mi się ten dodatek daktyli.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno go upiekę po świętach... :) Muszę się tylko zastanowić czym zastąpić daktyle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syropem z agawy albo bakaliami (np.rodzynki)

      Usuń
  4. Moja rodzina uwielbia chlebki bananowe, próbowałam piec już z kilku przepisów i wszystkie były pyszne ale wypróbuję również ten :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny chlebek, wyszedł idealnie! i zdjęcia jak zawsze cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najbardziej lubię właśnie takie przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiamy chlebek bananowy!!!!! :) Zostało jeszcze kilka okruszków ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety zjedzony do ostatniego okruszka... Moze nastepnym razem ;) Zapraszam!

      Usuń
    2. To następnym razem wspólna zabawa w pieczenie :) ściskamy! :)

      Usuń
  8. nie jadłam! muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jadlas nigdy? Koniecznie sprobuj :)

      Usuń
  9. Przypomnieliście mi o nim. Kiedyś piekłam raz w tygodniu, taka byłam uzależniona. Muszę go koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszyscy ostatnio pieką bananowe chleby! Podoba mi się te przepis, prosty, zdrowy i bez zbędnych udziwnień. Upiekę zaraz po świętach! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zdecydowanie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też nigdy nie jadłam i upiekę go właśnie na święta..no bo czemu nie? :)
    Dzięki za przepis!
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  13. to jest chyba najprostsze i zarazem najpyszniejsze ciasto na świecie
    radosnej Wielkiejnocy!

    OdpowiedzUsuń
  14. ojjj ale smaka tym chlebkiem zrobiłaś chyba spróbuję sama taki upiec

    OdpowiedzUsuń
  15. Chlebek wyglada super, pieknie wyrósł.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawa jestem czy można czymś zastąpić jogurt?? U mnie mali alergicy...

    OdpowiedzUsuń
  17. Upiekłam na Święta. Pyszny.... Dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale super przepis! Muszę koniecznie wypróbować :)
    Zapraszam do siebie: fochzprzytupemblogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wysmienity! Zrobiłam, polecam wszystkim serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Interesujący przepis i świetne zdjecia, mam słabość do nosorożców, pozdrawiam ciepło rhinolubnych :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Powiem tak, troche się obawiałem bo nie wyszedł tak słodki jak mi się wydawało, że powinien wyjść. Ale wszystkim smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  22. wszystko zgodnie z przepisem, szkoda, ze wyszedl zakalec

    OdpowiedzUsuń
  23. Polec prosze jakies fajne polskie ksiazki kucharskie...(mysle moze o "O chlebie?")

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobione i zjedzone. Rzeczywiscie, smaczne, bede czesciej piec to cudo:)
    A teraz zabieram sie za wasze leczo z kabaczka mam nadzieje ze tez mi wyjdzie takie jak na waszych zdjeciach;)
    Pozdrawiam z Londynu!

    OdpowiedzUsuń
  25. Najlepszy banana bread jaki pieklam! A probowalam wielu przepisow! Przepyszny, chrupiacy. Mniam mniam mniam! ;) I bez cukru!
    Pozdrawiam z Kopenhagi;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy dla dziecka 14 m-cznego bedzie ok??
    Z gory dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam Wasze przepisy;)Wyprobowalam juz kilka z nich i zawsze wychodzily pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  28. Dziękuję za pyszny przepis :-D Moje Dzieci zachwycone ;-)

    OdpowiedzUsuń