wtorek, 3 listopada 2015

KISIEL ŻURAWINOWY





Pamiętacie taki kisiel z dzieciństwa? Z domu, przedszkola lub od babci? Prawdziwy, domowy kisiel z żurawin. Coś pysznego! Mam nadzieję, że nasze dziecko zapamięta ten smak, bo jest naprawdę wyjątkowy :) 

DOMOWY KISIEL ŻURAWINOWY
Składniki:
- duża garść żurawin
- dwie płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- trzy płaskie łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego (można zastąpić miodem manuka)
- 2 szklanki wody

Jak zrobić:
Żurawinę dokładnie umyć. Dwie szklanki wody zagotować razem z żurawiną. Kiedy popękają już prawie wszystkie skórki od żurawin, wyjąć je na sitko i dokładnie przetrzeć do miski. Zawartość miski (miąższ z żurawin) wrzucić do wody, w której gotowały się żurawiny, dodać cukier i gotować chwilę na małym ogniu aż cukier się rozpuści. W szklance wypełnionej do polowy zimną wodą, rozpuścić mąkę ziemniaczaną, a następnie przelać ją do garnka i dalej gotować przez kilka sekund energicznie mieszając, aż zrobi się kisiel :)

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. mniam! pychotka! ale ten Wasz przystojniak duży;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam - czas nadrobić zaległości. Muszę tylko gdzieś namierzyć żurawinę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak tylko będę w sklepie, kupuje żurawinę - jak nic! Kocham kisiele, ale nigdy sama nie robiłam takiego prawdziwego. Ten wypróbuję, koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne światło, zwłaszcza na drugim zdjęciu. Macie jakiś sposób jak je uzyskać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stol stoi niedaleko okna, ktore daje takie swiatlo (swieci tylko z jednej strony)

      Usuń
  5. Świetnie smakuje z odrobiną cytryny, albo w formie budyniu, z jajkiem :) wiem, brzmi nieciekawie ale jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachecilas mnie, wyprobuje wersje budyniowa :)

      Usuń
  6. Super! Miodu Manuka mam pod dostatkiem- moj maz pochodzi z Nowej Zelandii, wiec ten przysmak stale gosci w naszym domu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie. Moi rodzice jedzą żurawinę stale, więc może im zrobię taki kisiel :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, że wracacie do smaków dzieciństwa i to jeszcze w organicznej formie...
    Pysznie i zdrowo.
    Udanego weekendu!
    Pozdrawiam - Ola (www.slowodoslowa.com)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie tylko pysznie, ale i zdrowo :) Mam już za sobą debiut domowego budyniu, pora na kisiel.

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdzie udało się Wam kupić świeżą żurawinę? Ślinka mi cieknie 😁😋

    OdpowiedzUsuń
  11. Za sprawą tego wpisu zrobiłam najpyszniejszy kisiel jaki jadłam w życiu :) (tylko zwiększyłam ilość żurawiny, a z braku skrobi ziemniaczanej użyłam kukurydzianej). Dziękuję za inspirację i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń