poniedziałek, 20 kwietnia 2015

piątek, 17 kwietnia 2015

ZMIANY



















Uffff.... Remont za nami! Do tego kilka drobnych zmian w mieszkaniu i można na nowo polubić swoje cztery kąty :)

piątek, 3 kwietnia 2015

LUBIĘ TO








Pamiętacie kiedy zabrałam się za zrobienie czapki dla dziecka? Na drutach wydziergałam prostą małą czapkę i obiecałam sobie, że wkrótce podejmę się jakiegoś większego dzieła.
Długo szukałam odpowiedniej wełny, rozglądałam się za bardzo grubą i w naturalnym kolorze. Do tego nie lada wyzwaniem dla mnie był sam projekt.  Pewnie do tej pory szukałabym odpowiedniej wełny i wzoru, gdyby nie Wool And The Gang! Gdy trafiłam na ich stronę, natychmiast wiedziałam, że to jest to!
Wybrałam wełnę o wdzięcznej nazwie Crazy Sexy Wool w kolorze Ivory White oraz projekt Fearless Cardigan, który składa się z jednej części (nie ma osobnych doszywanych rękawów), więc jest bardzo prosty, w sam raz na początek. Zamówiłam jeden komplet i trzy dni później papierowy worek z wełną, drutami i instrukcją był już u mnie. Natychmiast zabrałam się za wykonanie. Sweter udało mi się zrobić w 4,5 godziny! Prawdziwy rekord :)
W planach mam jeszcze Sonic Sweater i może kiedyś zmierzę się z Giles Swampy. Dla tych, którzy są bardzo zapracowani i nie mają czasu, albo wręcz przeciwnie - dla bardzo leniwych, jest dobra wiadomość: na stronie WATG można kupić gotowe swetry, czapki i szaliki :)

środa, 1 kwietnia 2015

BANANA BREAD










Mój przepis na chleb bananowy (tak naprawdę z chlebem ma niewiele wspólnego, bardziej przypomina ciasto). Zajadaliśmy się nim w Australii, a teraz wspomnienia wróciły...

SKŁADNIKI:  
3-4 dojrzałe banany (najlepiej z czarniejącą skórką)
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki (może być pszenna, może być kokosowa lub mix migdałowej, kokosowej i pszennej)
1/3 szklanki tłuszczu (ja użyłam 3 łyżki oleju kokosowego)
szczypta cynamonu
5 daktyli
garść orzechów
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

JAK ZROBIĆ:
Banany dokładnie rozgnieć, wymieszaj z olejem i jogurtem. Połącz suche składniki – mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon, pokrojone bakalie. Wlej banany z olejem i jogurtem do suchych składników i wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 55 min w temp. 180°.