wtorek, 15 marca 2016

PANZANELLA
















Dziś mam dla Was przepis na pyszne i łatwe danie, czyli panzanella w wydaniu zimowym. Z dostępnych o tej porze roku warzyw, które kupiliśmy na BioBazarze w Gdańsku, przyrządziliśmy włoską potrawę, idealną na szybki obiad czy lunch.

SKŁADNIKI:
- dowolne warzywa (ja użyłam: bataty, buraki, pietruszkę, marchew, rzodkiew)
- natka pietruszki lub jarmuż
- 2 kromki chleba
- zioła i przyprawy (np.tymianek, czosnek niedźwiedzi, pieprz, papryka słodka lub ostra)
JAK ZROBIĆ:
Warzywa pokroić, grubość krojenia dostosować do konkretnego warzywa np.burak drobniej, bo dłużej się piecze, a bataty grubo, bo szybciej robią się miękkie. Wyłożyć na blachę papier do pieczenia i ułożyć warzywa. Doprawić ziołami i piec ok.20 min. w 180 stopniach.
W tym czasie zrobić grzanki z chleba. Można tosterem, ale ja nie mam, więc kroję kromki na małe kwadraty i "piekę" na patelni (bez tłuszczu, zamiast tego używam papier do pieczenia). Połączyć upieczone składniki i pokrojoną natkę pietruszki (opcjonalnie jarmuż). Smacznego!

A o tym jak spędziliśmy sobotę i jak zajadaliśmy się panzanellą przekonacie się na filmie na naszym kanale na YouTube :)

44 komentarze:

  1. Ale zgłodniałam ...
    Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu no ja Was uwielbiam, podziwiam... no kocham buzia mi się smieje do monitora, super że jesteście.. Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  3. u was zwyczajność staje się niezwykła :)love it :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcia obłędne, a jedzonko wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, skąd ta fantastyczna deska do krojenia :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wycieta ze starej dlugiej deski znalezionej w garazu ;)

      Usuń
  6. Karolina Nowak15 marca 2016 15:23

    Ależ przyjemnie się oglądało filmik. Jesteście bardzo inspirujący.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałoby się zakrzyknąć: Mammamija!
    Dzięki za kolejną inspirację:-)
    Pozdrawiam zimowo z południa PL,
    Marta:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. gdzie dostane online te piekne deski i lyzki drewniane z pierwszego zdjecia???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamietam nazwy tej firmy :(

      Usuń
    2. ochhhh szkoda :( piekne zdjecia jak zawsze :)))

      Usuń
  9. Super! My tez jedliśmy pieczone warzywa w weekend;) u nas bataty, ziemniaki, cebulka, cukinia, marchew, pieczarki, papryki i dodatkowo kuskus, by zebrał cały powstały sosik:) wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy mogę spytać skąd jest ten fantastyczny gruby szary sweter mamusi? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł!!! A możesz zdradzić, skąd Twój sweter?

    OdpowiedzUsuń
  12. O mój Boże jak ja Was kocham jako ludzi (nigdy nie myślałam, że można kogoś kochać na odległość, ale chyba właśnie się przekonałam, że tak).

    OdpowiedzUsuń
  13. Aniu, czy do tej potrawy tez jest dodana dynia? Wydaje mi sie ze kroisz ją na filmie , a na blogu w spisie składników jej nie ma. Chyba ze to cos innego :)
    ps. zainspirowaliście mnie, wreszcie sie wybiorę ba biobazar w wawie :) pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) Zostal mi kawalek z dnia poprzedniego ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Oglądając vloga "Ekozakupy i Panzanella" zauważyłam czarne buty z frędzlami, poszukuje takich, Pani Aniu, skąd skąd ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buty Ralph Lauren, z serii Denim&Supply :)

      Usuń
  15. Właśnie przed chwilą wróciłam z siatą owoców. O ile mój lokalny sprzedawca handluje pysznymi jabłkami , o tyle brakuje mu humorystycznego oglądu świata ;)
    Rozbawiła mnie trzecia fotografia.

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam, czy może Pani podać czas i temperaturę pieczenia tych wspaniałych ciasteczek bananowych ? Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekarnik nastawiam na ok.180 stopni i pieke tak dlugo az zaczna sie rumienic :) Ok.15-20 minut

      Usuń
  17. Zdjęcia świetne. Jak na nie patrzę to aż załuję, że u mnie w mieście nie ma takich targów :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pięknie - mam już pomysł na jutrzejszy obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super ten BioBazar! Przypomina troche farmers markets jakie sa w USA:)

    OdpowiedzUsuń
  20. dobrze jest wpajać dzieciom zdrowe odżywianiei ogólnie zdrowy tryb życia od małego

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny przepis, synek uwielbia bataty ale kłopot ma burakami - ale damy rady :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Od dawna szukam prostej, dużej białej misy na sałaty....ta Wasza dokładnie taka jest. Będę wdzięczna za podpowiedź gdzie takiej szukać... Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  23. Od czasu tego wpisu już trzy razy zrobiłam na obiad panzanelle! Chłopaki są zachwyceni ja też, dziękuję za smaczną i zdrową inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękne zdjęcia! :) A skąd te piękne pierscionki? :)

    OdpowiedzUsuń