poniedziałek, 31 października 2016

MLEKO MIGDAŁOWE










Mleko migdałowe na dobre już zagościło u nas w domu. Bardzo polubiłam ten charakterystyczny smak i z chęcią używam go do kawy lub kakao. Przygotowanie „mleka" migdałowego zwykle wiąże się też z inną przyjemnością - batonikami orzechowo-czekoladowymi, na co zawsze czekają moje łasuchy :)

JAK ZROBIĆ MLEKO MIGDAŁOWE:
Z dwóch składników - migdałów i wody. Na noc zalewamy obrane migdały wodą.
UWAGA: migdały powinny być obrane (pozbawione kwasu fitowego) i najlepiej aby pochodziły z Europy (lepiej hiszpańskie niż kalifornijskie!). Kupić można już obrane, ale lepiej samemu obrać zalewając na 24h zimną wodą (nie-wrzątkiem) żeby nie straciły swoich właściwości.
Rano możemy przystąpić do wyciskania "mleka”. Ja wrzucam migdały wraz z wodą do wyciskarki i z jednej strony wylewa się białe mleko, a z drugiej wychodzi pulpa, która jest podstawą batoników czekoladowych ;)

ZDROWE SŁODKIE BATONIKI CZEKOLADOWE:
Składniki: pulpa od migdałów (pozostałość z ok.200g migdałów), różne orzechy (duża garść), daktyle - koniecznie miękkie tj. eko (8-12 sztuk), kakao (1 łyżka), karob (1 łyżka)
Siekam orzechy i daktyle, wrzucam pulpę migdałową, kakao i karob, ugniatam (jak ciasto). Jeśli za suche to można dodać odrobinę mleka migdałowego. Formuję prostokąty lub lepię kulki. Smacznego! Jeśli cokolwiek zostanie to przechowuję w zamrażalniku ;)

Wyciskarka - Kuvings
Kubek - Sea Side Tones

19 komentarzy:

  1. Smaczne :) Zastanawiam się tylko czy uzyskam podobny efekt z sokowirówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urzadzenie musi byc dosc mocne, migdaly nie sa az takie miekkie nawet po namoczeniu, pewnie nie kazda sokowirowka da rade :(

      Usuń
  2. Ze ja nie wpadlam na to zeby uzyc mojej wyciskarki zeby zrobic mleka! Ale traba jestem! Dzieki! A dlaczego europejskie migdaly lepsze? A Julek lubi je pic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprobuj, warto! Ja bardzo lubie to mleko do kawy, a Julek ewentualnie z miodem ;)
      Europejskie migdaly teoretycznie nie moga zawierac toksycznych substancji, tych ktore uzywa sie przy pasteryzacji migdalow w USA (w Stanach jest to dozwolone).

      Usuń
  3. Genialne! Kilka razy robiłam mleko migdałowe i je uwielbiam ale nie wiedziałam co zrobić z pulpą i niestety ja wyrzucałam. Dzięki za podpowiedź :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale szkoda... Teraz koniecznie zrob batony, sa rewelacyjne!

      Usuń
  4. Świetny przepis na batony ☺
    świetna jest też koszula, skąd?
    pozdrawiam
    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koszula z Claire (www.clairewoman.dk)
      Pozdrawiam :*

      Usuń
  5. Bardzo podoba mi się stół w jadalni, możecie zdradzić gdzie został kupiony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Aniu, to ja przy okazji zapytam o kanapę :)

      Usuń
    2. Stół i kanapa to stare uzywane meble z lat 70. Meble kupowalismy na ebay i bezposrednio w Danii i Niemczech :)

      Usuń
  6. zdjęcia jak z reklamy! cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ten złoty naszyjnik, taki cudny, skąd?
    Domi

    OdpowiedzUsuń
  8. Do pulpy dodajcie drobno posiekaną cebulkę, pomidora czy paprykę, sól i pieprz. Wychodzi z tego pyszna pasta do chleba, smakuje jak biały ser.

    Zamiast wyciskarki mozna uzyc blendera, a do odseparowania pulpy od mleka użyć większego kawałka gazy. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jutro zamierzam wyprobowac ta paste :)

      Usuń
  9. Filtrujecie wodę używaną do gotowania?

    OdpowiedzUsuń