








JAK ZROBIĆ MLEKO MIGDAŁOWE:
Z dwóch składników - migdałów i wody. Na noc zalewamy obrane migdały wodą.
UWAGA: migdały powinny być obrane (pozbawione kwasu fitowego) i najlepiej aby pochodziły z Europy (lepiej hiszpańskie niż kalifornijskie!). Kupić można już obrane, ale lepiej samemu obrać zalewając na 24h zimną wodą (nie-wrzątkiem) żeby nie straciły swoich właściwości.
Rano możemy przystąpić do wyciskania "mleka”. Ja wrzucam migdały wraz z wodą do wyciskarki i z jednej strony wylewa się białe mleko, a z drugiej wychodzi pulpa, która jest podstawą batoników czekoladowych ;)
ZDROWE SŁODKIE BATONIKI CZEKOLADOWE:
Składniki: pulpa od migdałów (pozostałość z ok.200g migdałów), różne orzechy (duża garść), daktyle - koniecznie miękkie tj. eko (8-12 sztuk), kakao (1 łyżka), karob (1 łyżka)
Siekam orzechy i daktyle, wrzucam pulpę migdałową, kakao i karob, ugniatam (jak ciasto). Jeśli za suche to można dodać odrobinę mleka migdałowego. Formuję prostokąty lub lepię kulki. Smacznego! Jeśli cokolwiek zostanie to przechowuję w zamrażalniku ;)
Wyciskarka - Kuvings
Kubek - Sea Side Tones
Smaczne :) Zastanawiam się tylko czy uzyskam podobny efekt z sokowirówki?
OdpowiedzUsuńUrzadzenie musi byc dosc mocne, migdaly nie sa az takie miekkie nawet po namoczeniu, pewnie nie kazda sokowirowka da rade :(
UsuńZe ja nie wpadlam na to zeby uzyc mojej wyciskarki zeby zrobic mleka! Ale traba jestem! Dzieki! A dlaczego europejskie migdaly lepsze? A Julek lubi je pic?
OdpowiedzUsuńSprobuj, warto! Ja bardzo lubie to mleko do kawy, a Julek ewentualnie z miodem ;)
UsuńEuropejskie migdaly teoretycznie nie moga zawierac toksycznych substancji, tych ktore uzywa sie przy pasteryzacji migdalow w USA (w Stanach jest to dozwolone).
Genialne! Kilka razy robiłam mleko migdałowe i je uwielbiam ale nie wiedziałam co zrobić z pulpą i niestety ja wyrzucałam. Dzięki za podpowiedź :*
OdpowiedzUsuńAle szkoda... Teraz koniecznie zrob batony, sa rewelacyjne!
UsuńŚwietny przepis na batony ☺
OdpowiedzUsuńświetna jest też koszula, skąd?
pozdrawiam
Agata
Koszula z Claire (www.clairewoman.dk)
UsuńPozdrawiam :*
Cudowne wnętrze! *.*
OdpowiedzUsuńSiostryAndrzejewskie
Bardzo podoba mi się stół w jadalni, możecie zdradzić gdzie został kupiony?
OdpowiedzUsuńHej Aniu, to ja przy okazji zapytam o kanapę :)
UsuńStół i kanapa to stare uzywane meble z lat 70. Meble kupowalismy na ebay i bezposrednio w Danii i Niemczech :)
Usuńzdjęcia jak z reklamy! cudowne :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńA ten złoty naszyjnik, taki cudny, skąd?
OdpowiedzUsuńDomi
Z naszego sklepu seasidetones.com :)
UsuńDo pulpy dodajcie drobno posiekaną cebulkę, pomidora czy paprykę, sól i pieprz. Wychodzi z tego pyszna pasta do chleba, smakuje jak biały ser.
OdpowiedzUsuńZamiast wyciskarki mozna uzyc blendera, a do odseparowania pulpy od mleka użyć większego kawałka gazy. Pozdrawiam:)
Jutro zamierzam wyprobowac ta paste :)
UsuńFiltrujecie wodę używaną do gotowania?
OdpowiedzUsuń