
Przed plackami, z samego rana nie obyło się bez wody z cytryną. W tym okresie (jesień/zima) cytryna znika u nas niezwykle szybko, bo wszyscy, łącznie z Julkiem staramy się dzięki witaminie C zwiększyć swoją odporność.




Odkąd jednak zmieniliśmy sposób odżywiania, szukałam przepisu na zdrowszy zamiennik spodu.
Myślę, że się udało :)

Składniki:
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej (lub migdałowej albo orzechowej)
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki ksylitolu lub cukru kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- około 0,5 szklanki wody lub mleka roślinnego (ilość zależna od rodzaju i proporcji mąki)
Wszystkie składniki najpierw wkładam do lodówki na minimum 0,5 godziny.
Następnie szybko zagniatam ciasto, wykładam na formę i ponownie wkładam do lodówki na 30 minut.
W tym czasie pokrojone w ćwiartki jabłka prażę w garnku. Dodaję cynamon i na koniec odrobinę wody z mąką ziemniaczaną (0,3 szklanki wody z rozpuszczoną płaską łyżeczką mąki), żeby jabłka były "kisielowe" i nie straciły koloru.
Podpiekam spód w 180 stopniach przez około 20 minut, wykładam jabłka, sypię płatki owsiane i orzechy, podpiekam jeszcze kilka minut.


Czy mogę prosić o przepis na curry? 😊 Pozdrawiam, Sylwia
OdpowiedzUsuńjesssuuuu..a ja taka głodna ;)
OdpowiedzUsuńSame pyszności. Zauroczyliście mnie zdjęciami. W waszym wydaniu nawet proste składniki tworzą piękne i wyszukanie dania. Buziaki.
OdpowiedzUsuńJak robisz placki jaglane?
OdpowiedzUsuńNareszcie nowy post! Kocham <3
OdpowiedzUsuńMniam... 😍 zabieramy się za gotowanie..., a jabłuszka - złoto nasze polskie ❤️
OdpowiedzUsuń#awośka - siatka
I jedna kiecuszka poszła na szmatkę, trzy inne na obrus .... efekt fantastyczny, wymuskane te zdjęcia, a o jedzonku nie wspomnę. Mogę się u was stołować :)
OdpowiedzUsuńAniu, wszystko wygląda smakowicie. Może krótki przepis na placki bananowe i curry?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ania
Nie tylko pysznie brzmi, ale i fantastycznie wygląda! Julek rośnie jak na drożdżach :)
OdpowiedzUsuńCudnie 💛 Do jablek , orzechow, dodaje jeszcze troche miodu i cynamonu, też pycha 😚
OdpowiedzUsuńAle pyszności 😀Aniu a gdzie można kupić taka torbę siatkowa .? Pozdrawia. Ann
OdpowiedzUsuńWpis super, jak zwykle. Tak się zastanawiam, jaki jest powód waszej mniejszej obecności na blogu i YouTube? Macie jakiś ciekawy projekt? Dużo pracy? Znudzenie blogowaniem Was ogarnęło? Tak z ciekawości pytam 😀
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Super zdjęcia i samo jedzonka. Przyznam, że też lubię ciekawe zdrowe dania. Niegdyś wmawiałam sobie, że jem niezdrowo z braku czasu. Pewnego dnia powiedziałam koniec! I tak teraz czasu mam tyle samo, a jadam zdrowo, systematycznie i smacznie! Pyszności!
OdpowiedzUsuń